Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Casablanca

 14 Φλεβάρη η ημέρα των ερωτευμένων και όπως όλος ο κόσμος είπα να αφιερώσω αυτή τη μέρα στον άνθρωπο που αγαπάω και νοιάζομαι, σε μένα! Αποφάσισα να αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου και να ασχοληθώ μαζί του, όπως άλλωστε του αξίζει.
 Επομένως ένα από τα πράγματα που θα κάνω σήμερα είναι να γράψω στο πολυαγαπημένο μου Blog για μία από τις αγαπημένες μου ταινίες, την Casablanca. Ταινία κατάλληλη και για ζευγάρια, για χωρισμένους, για ερωτευμένους αλλά και για ανθρώπους που απλά τους αρέσει ο καλός κινηματογράφος. 
 Η Casablanca είναι από τις πιο γνωστές και κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Ρομαντικό δράμα παραγωγής 1942, ωστόσο η γενική πρεμιέρα έγινε τον Ιανουάριο του 1943. Με διάρκεια 102 λεπτά , είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μάρεϊ Μπέρνετ και Τζόαν Άλισον "Everybody Comes to Rick's" (ατάκα που ακούγεται και στην ταινία), ενώ η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκει στο Μάικλ Κερτίζ, έχοντας πρωταγωνιστές τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ (που μεταξύ μας τώρα όλες οι γυναίκες έχουμε ερωτευθεί, ειδικά σε αυτή την ταινία). την Ίγκριτ Μπέργκμαν η οποία απλά είναι πανέμορφη και λαμπερή και τον Πολ Χένριντ εξίσου γοητευτικός.
 Η ταινία εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην γαλλοκρατούμενη Καζαμπλάνκα του Μαρόκο. Εκεί παρακολουθούμε το δίλημμα ενός Αμερικανού, του Ρικ που έχει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει για να ξεφύγει από το Γ' Ράιχ στον αντιστασιακό Τσεχοσλάβο, σύζυγο της αγαπημένης του. Η ιστορία λαμβάνει χώρα κυρίως στο μαγαζί του Ρικ, ένα μπαρ όπου μαζεύονται όλοι οι επιφανείς της Καζαμπλάνκα. 
 Η ταινία σε κρατάει σε μια αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί και σε παρασέρνει στον έρωτα των δύο πρωταγωνιστών ο οποίος παρουσιάζεται με τόσο όμορφο τρόπο, όπως μόνο το παλιό Hollywood ξέρει να τον παρουσιάζει και σου προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με τα χαρτομάντιλα να γεμίζουν τον τόπο. Συγχρόνως η ασπρόμαυρη φωτογραφία και η υπέροχη μουσική με επίκεντρο το τραγούδι "As Time Goes By" απογειώνουν την ταινία και προφανώς συντέλεσαν στην τεράστια επιτυχία.
 Η Casablanca είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, κάτι το οποίο οι παραγωγοί δεν περίμεναν, ωστόσο το κοινό τη λάτρεψε. Μάλιστα στα Όσκαρ έλαβε οκτώ υποψηφιότητες κερδίζοντας Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου.
 Όσοι δεν την έχετε δει είναι μια καλή ευκαιρία σήμερα να την απολαύσετε και όσοι την έχετε δει γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι μια ταινία που ποτέ δεν την βαριέσαι. Προσωπικά δεν θυμάμαι πόσες φορές την έχω δει άλλα κάθε φορά συγκινούμαι και βαριαναστενάζω.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου