Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Μια ζωή την έχουμε

Μια ζωή την έχουμε και αν δεν την
γλεντήσουμε
τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντήζουμε
τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντήζουμε

Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
Μες στον ψεύτικο ντουνιά
παίξτε μου διπλοπενιά
και ο μήνας έχει εννιά
και ο μήνας έχει εννιά

 Πάντα όταν ακούω αυτό το τραγούδι η διάθεση μου ανεβαίνει. Στενοχωρημένη, λοιπόν, που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχω προγραμματίσει και επειδή αυτός ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από ζάχαρη είπα λίγο να χαλαρώσω, να καθίσω στον καναπέ του σπιτιού μου δίπλα από τη σόμπα και να βάλω μια ταινία να δω. Ήθελα και λίγο να νοσταλγήσω και να ονειροπολήσω, οπότε τι να δω, τι να δω αναρωτιόμουν, ας δω μια ελληνική ταινία, σκέφτηκα. Ψάχνοντας ανάμεσα σε ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου πέφτω πάνω στο "Μια ζωή την έχουμε" και λέω εδώ είμαστε!
 Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα 8 Μαΐου 1958,  μας μεταφέρει στις φυλακές, οπού ένας κρατούμενος φαίνεται να είναι ξέγνοιαστος και να μην τον πολυνοιάζει που είναι φυλακή και χαρούμενος να τραγουδάει μέρα-νύχτα "Και ο μήνας έχει 9" (από το τραγούδι αυτό είναι παρμένος και ο τίτλος της ταινίας). Ένας από τους φύλακες, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Αυλωνίτης (1904-1970), εκνευρίζεται με όλη αυτή τη χαρά και του φαίνεται περίεργη αυτή η κατάσταση. Έτσι ένα βράδυ που τον ακούει πάλι πάει να του κάνει παρατήρηση, όμως ο κρατούμενος, ο οποίος ονομάζεται Κλέων καταλήγει να του αφηγείται πως κατέληξε στη φυλακή. 
 Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Δημήτρης Χορν (1921-1998), που παίζει τον Κλέωνα, έναν φτωχό και συγχρόνως δειλό ανθρωπάκο που εργάζεται ταμίας μιας τράπεζας, μέχρι που βλέπει την ερωμένη του αφεντικού του, τη Μπιμπή, που την ενσαρκώνει η Υβόν Σανσόν (1925-2003) και την ερωτεύεται. Αυτός ο έρωτας, όμως, και η συνεχόμενη υποτίμηση του αφεντικού του θα τον οδηγήσουν να βάλει χέρι στο ταμείο και να πάρει 1.101.101, 10 δραχμές και τις οποίες θα σπαταλήσει για χάρη της Μπιμπής μέσα σε λίγες μέρες.
 Κεντρικά θέματα της ταινίας είναι ο έρωτας, ο έρωτας που σε ωθεί να κάνεις ακραία πράγματα και για χάρη του αλλάζεις χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία και από την άλλη θίγει το θέμα της προσωπικής φυλακής του ανθρώπου, ο οποίος καταλήγει να φτιάξει αυτή τη φυλακή γιατί φοβάται να ζήσει και συνεχώς καταπιέζει τον εαυτό του. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του πίνακα του Αντουάν Βαττώ "Ταξίδι στα Κύθηρα". Ο Κλέων  βλέπει αυτόν τον πίνακα κάθε μέρα να διακοσμεί την τράπεζα και ονειρεύεται να φύγει, να ταξιδέψει και να ζήσει.
 Πέρα από το γνωστό τραγούδι "Και ο μήνας έχει 9" του Μιχαήλ Σουγιούλ, τους οποίους στίχους έγραψε ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Τζαβέλλας (1916-1976), η υπόλοιπη μουσική της ταινίας είναι από τον έναν και μοναδικό Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος είχε συνθέσει πολλές φορές μουσική για τις ταινίες της Φίνος Φιλμ.
 Ο ίδιος ο Φίνος πάντως αποσκοπούσε σε μια διεθνή επιτυχία της ταινίας και γι' αυτό το λόγο ήταν μια ακριβή παραγωγή και συμμετείχαν από τους καλύτερους και πιο καταξιωμένους συνεργάτες της Φίνος Φιλμ. Έτσι ενώ αρχικά ήταν να παίξει το ρόλο της Μπιμπή η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τελικά τον ρόλο τον πήρε η Υβόν Σανσόν, αφού είχε ήδη καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επειδή ίσα που μίλαγε ελληνικά την ντούπλαρε η Θεανώ Ιωαννίδου. Ακόμα και ο Δημήτρης Χορν ήταν δεύτερη επιλογή, αφού αρχικά τον ρόλο του Κλέωνα θα τον υποδυόταν ο Βασίλης Λογοθετίδης, αλλά λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπόρεσε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είχε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και μάλιστα είχε την τρίτη θέση στις ταινίες που προβλήθηκαν τη χρονιά 1957-1958. Σήμερα αποτελεί από τις αγαπημένες και κλασικές ταινίες που όλοι έστω και μία φορά την έχουμε δει. 
 Εγώ πάντως για ακόμα μία φορά που την είδα την απόλαυσα και τελειώνοντας η ταινία με έκανε να πω "Αχ....!", αυτό το "αχ" που είναι γεμάτο νοσταλγία, συγκίνηση και έχει και είναι και ποτισμένο με μια γλυκιά μελαγχολία.Πάντως εγώ πήρα το μήνυμα που ήθελα, μια ζωή την έχουμε και πρέπει να την χαιρόμαστε και να τη ζούμε πραγματικά!

"Πόσες φορές δεν ονειροπόλησα και γω ένα ταξίδι στα Κύθηρα;...Το μπαρκάρισμα για το νησί του έρωτα πάνω σε μια βάρκα που την σέρνουν αγγελούδια...Να ταξιδεύεις μαζί της πάνω στο υπερωκεάνιο που θα διασχίζει τη θάλασσα κατάφωτο τη νύχτα...Μεθυσμένος από έρωτα, από μουσική. αυτό είναι το ταξίδι στα Κύθηρα."
"Ταξίδι στα Κύθηρα" Αντουάν Βαττώ
 
Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%B1_%CE%B6%CF%89%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου