Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Κάθε πράγμα στον καιρό του...

 Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα πρωινό καφέ διότι συνδυάζει δύο υπέροχα πράγματα, τέλεια γεύση και ενέργεια (οι λάτρεις του καφέ με καταλαβαίνουν) και αφού χάρη στη βοήθεια αυτού του "μαγικού" φίλτρου-που ευχαριστώ το Θεό για την ανακάλυψή του- ξύπνησα και πλέον δεν με ενοχλεί το φως της μέρας, θα ήθελα να πω τη γνώμη μου πάνω σε ένα θέμα.
 Έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι κάνουν τη λάθος επιλογή βιβλίου για ανάγνωση. Ας πάρουμε τις εποχές, για παράδειγμα το καλοκαίρι που και οι περισσότεροι είτε θα πάμε σε μια παραλία είτε θα καθίσουμε στο μπαλκονάκι μας ή στην αυλή μας, θα πάρουμε ένα βιβλίο να διαβάσουμε και μάλιστα θα κάνουμε πολύ καλά, όμως το βιβλίο που διαλέξαμε είναι πάντα η σωστή επιλογή; Η απάντηση είναι όχι, γιατί δεν γίνεται να βράζει ο τόπος, να υπάρχουν παιδάκια που φέρονται λες και τα έβγαλαν από το κλουβί και συγχρόνως μαμάδες που φωνάζουν "Κωστάκηηηηη, μην πας βαθιά και πνιγείς και έλα δω να φας τα κεφτεδάκια σου..." και άλλα τόσα θαυμαστά που συναντάμε, ειδικά στις ελληνικές παραλίες, και συ να πηγαίνεις με τον Kafka στην παραλία να διαβάσεις. Πάρε κάτι πιο εύκολο, κάτι που δεν θα χρειαστεί να πολυσκεφτείς, πολύ απλά γιατί τέτοιες ώρες η συγκέντρωσή σου είναι μηδαμινή. Και όχι δεν θα φανείς πιο έξυπνος και πιο ψαγμένος αν σκάσεις στην παραλία με τον Kafka ή τον Dostoevsky. Αυτοί είναι λογοτέχνες που ταιριάζουν το χειμώνα, όταν κάνει κρύο και έξω βρέχει, εσύ δεν μπορείς να πας πουθενά και αποφασίζεις να μείνεις σπίτι, φτιάχνεις μια ζεστή σοκολάτα ή βάζεις ένα ποτήρι κρασί και απολαμβάνεις κλασικά βαριά βιβλία, μπορείς να υπογραμμίσεις φράσεις που σου άρεσαν, να ξαναδιαβάσεις σημεία-κλειδιά, να ψάξεις κάτι παραπάνω για τον συγγραφέα και το βιβλίο του και τότε θα τα ευχαριστηθείς πραγματικά, στην παραλία θα πεις "κουράστηκα, καλύτερα να έπαιρνα ένα περιοδικό να διαβάσω ή κάτι πιο ευκολονόητο", εκτός άμα έχεις ξαναδιαβάσει κάποιο βιβλίο και είσαι εξοικειωμένος με τα πιο δύσκολα, τότε πάω πάσο. Αυτό,βέβαια, με φέρνει σε ένα άλλο θέμα.
 Οι περισσότεροι κάνουν ένα μεγάλο λάθος, μπορεί να μην έχουν ξαναπιάσει λογοτεχνικό βιβλίο στα χέρια τους και να αποφασίσουν να ξεκινήσουν το διάβασμα, για παράδειγμα με βιβλία όπως "Οι 'Άθλιοι" ή "Πόλεμος και Ειρήνη" που θέλεις να τα διαβάσεις τουλάχιστον μήνα και να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος για να θυμάσαι ονόματα και καταστάσεις που είναι σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας. Υπάρχουν βιβλία που διαβάζονται εύκολα και γρήγορα και συγχρόνως σου δίνουν τροφή για σκέψη, για παράδειγμα μπορείς να ξεκινήσεις με Coelho. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο με την ποίηση, για το λόγο ότι είναι πιο δύσκολη στην κατανόηση, δεν είναι απαραίτητον να ξεκινήσεις με Eliot ή Εμπειρίκο, διάβασε πρώτα Καβάφη ή Λειβαδίτη.
 Γενικότερα, όμως, το διάβασμα είναι μια ωραία διαδικασία αρκεί να το κάνεις σωστά, να το χρησιμοποιείς για να ανοίξεις τους ορίζοντες σου και να γίνεις εσύ καλύτερος και όχι για να το παίζεις πιο έξυπνος και πιο καλλιεργημένος. Επιπλέον η ανάγνωση λογοτεχνίας είναι μια διαδικασία που ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου, τη φαντασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου