Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Τα τρία μικρά λυκάκια

 Ποιος είπε ότι τα παραμύθια είναι μόνο για μικρά παιδιά. Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα γνωστών μου (μαζί και εγώ) που τρελαίνονται να ακούνε ή να διαβάζουν παραμύθια. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να διαβάζω και ιδιαίτερα παραμύθια που δεν είναι κλασικά αλλά που έχουν κάτι καινούριο και είναι πλούσια σε φαντασία.

 Από τους αγαπημένους μου παραμυθάδες είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, ξέρει να φτιάχνει τις ωραιότερες ιστορίες για παιδιά που ακόμα και να βασίζεται σε κλασικά παραμύθια έχουν πάντα κάτι το καινούριο και το ιδιαίτερο. Αν και ο ίδιος είναι εγκληματολόγος (και μάλιστα διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας) ξέρει να γράφει τα ομορφότερα παραμύθια.
 Στα τρία μικρά λυκάκια, ο Ρούνι-Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι, είναι ο "κακός" που προσπαθεί να πιάσει τα τρία μικρά λυκάκια, τα οποία μόλις έχουν φύγει από το σπίτι τους και προσπαθούν να φτιάξουν ένα καινούριο σπιτάκι για να ζήσουν. Αλλά ότι προσπάθεια και αν κάνουν, χτίζοντας ένα σπιτάκι από τούβλα, από τσιμέντο, ακόμα βάζοντας και συρματόπλεγμα δεν καταφέρνουν τίποτα. Ο Ρούνι-Ρούνι καταφέρνει να βρει τρόπο κάθε φορά να καταστρέφει το σπιτάκι που χτίζουν. Στο τέλος, όμως κάτι περίεργο συμβαίνει όταν τα λυκάκια αποφασίζουν να χτίσουν ένα όμορφο σπιτάκι από λουλούδια.
 Ένα παραμύθι που στο τέλος δεν υπάρχει κάποιος κακός, παρά όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Με πολύ γέλιο για τα μικρά παιδιά και με ωραία εικονογράφηση. Άλλωστε ο Ευγένιος Τριβίζας είναι αυτός που δημιούργησε τη Φτουτοπία, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις κάτι λιγότερο από καλό από το συγκεκριμένο άνθρωπο. Και επειδή πλησιάζουν οι γιορτές, αξίζει καλύτερα από ένα tablet ή ένα παιχνίδι που θα μείνει στην άκρη ενός δωματίου να πάρει κανείς στο παιδί του, ανιψάκι του, ξαδερφάκι του, κτλ. ένα βιβλίο που θα καθίσει να το διαβάσει με τον γονιό του και ύστερα να το σκεφτεί. Γιατί στα παιδιά πρέπει να αφυπνίζεται η φαντασία...


Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%B6%CE%AC%CF%82
 "Τα τρία μικρά λυκάκια", Ευγένιος Τριβιζάς, εκδόσεις "ΜΙΝΩΑΣ"
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου